Restaurace je umístěna v příjemném prostředí Počernického parku. Narozdíl od přísného designu webových stránek (http://www.letapane.cz/) je interiér zařízen ve stylu nejspíš popsatelném jako "venkovské sídlo".
Během třech návštěv restaurace - večeře ve dvou, večeře ve velké skupině (8 lidí), večeře ve čtyřech se známými z Taiwanu - jsme vyzkoušeli následující:
- hovězí carpaccio s parmesanovým chipsem - hovězí plátky byly kvalitní a chutné, nešťastná byla jen kombinace s mohutným plátkem pečeného parmesanu, který nemohl carpaccio dobře chuťově doplnit
- krkonošská bramboračka v chlebovém bochníčku - na přání servírovaná bez chlebového bochníčku, s množstvím brambor a zeleniny, příjemně dochucená majoránkou
- mix kuřecích křidélek Léta Páně - rozhodně doporučuji! Na prkénku jsou naservírována pečená kuřecí křidélka v pikantní marinádě, v méně pikantní marinádě a v medu a oříšcích. Jako přílohu obsluha doporučila rozpečenou špenátovou nebo česnekovou bagetu - obě byly výborné. Dipy (jogurtový a "à la kečup") nebyly potřeba a chuť pečeného masa spíš rušily.
- gnocchi s bazalkovým pestem - na úrovni (dobré) pizzerie
- houbové rizoto - servírováno s plátky parmesanu, velmi výrazná chuť lesních hub
- pečené švestky s domácím perníkem - tenhle dezert je celkem neobvyklý (nevzpomínám si na jinou pražskou restauraci, která by ho nabízela). Sušené švestky jsou připravovány na pánvi společně s kousky perníku a pak ještě posypány strouhaným perníkem. Vynikající - z testovaných moučníků zaujal nejvíc.
- čokoládové fondue - v mističce na fondue je rozehřátá bílá i černá čokoláda zároveň (mě osobně ta směs spíš odrazovala, ale nutno přiznat, že obě čokolády byly dobé), k namáčení je k dispozici směs čerstvých jahod, banánu, ananasu a hroznového vína. Pro čokofily zajímavý zážitek.
- créme brulée - máslový krém je opravdu hodně máslový, vrstva karamelizovaného cukru na povrchu je silnější, než běžně bývá (2-3 mm)
- horká láska - tradiční vanilková zmrzlina s horkými malinami a šlehačkou, zmrzlina je ale servírována zvlášť, v oplatkovém kornoutku, a šlehačka rovněž. Ve zmrzlině byly bohužel drobné kousky ledu.
Souhrnně se dá říct, že jídlo bylo buď dobré, nebo výborné. Základ jídelního lístku tvoří grilované pokrmy - křidélka, žebírka - a ty v Léta páně opravdu umějí.
Nejsilnější stránkou restaurace Léta páně je ale rozhodně obsluha. V průběhu večera nabudete dojmu, že "nic není problém". Polévku bez chlebového bochníčku? Proč ne. Poloviční porce? Samozřejmě. Číšník průběžně kontroluje stůl, zda je všechno v pořádku, vtipkuje s vámi a permanentně se usmívá! Vím, že takhle to vypadá, že popisuji běžnou obsluhu v restauraci, podle mých zkušeností to ale zdaleka takhle vzorově všude nefunguje. Bohužel, při naší poslední návštěvě si obsluha svoji dobrou pověst trochu pokazila - čekání na cokoli bylo velmi dlouhé a dokonce došlo k záměně objednaného jídla. Doufám ale, že to byla výjimečná situace (prý se zacvičovali noví číšníci) - nechci se nechat připravit o příjemný zážitek, který Léta páně nabízí.
Čas od času slýchám diskuse, kam zavést zahraniční návštěvu na dobrou tradiční českou kuchyni. Vím, že Dolní Počernice nejsou zrovna "city", ale na Malou stranu tak jako tak pojedete z domova tramvají půl hodiny (tedy, pokud nebydlíte zrovna pod Karlovým mostem), no a do těch Počernic to za půl hoďky autem zvládnete taky. Tradiční česká kuchyně (tedy česnečka, svíčková, gulášek a nějaká ta pečená kachna) na jídelním lístku rozhodně nechybí. A chcete-li udělat dojem, mix-grill hovězího, vepřového a kuřecího, flambovaný před zraky hostů pravou mutěnickou pálenkou, bude zlatým hřebem večera.
P.S.: Ještě k té tradiční české kuchyni - v souvislosti s českým předsednictvím Evropské Unie už to máme zpracováno i oficiálně :)
http://www.eu2009.cz/cz/czech-republic/czech-cousine/czech-meals/ceska-jidla-2485/
Čas od času slýchám diskuse, kam zavést zahraniční návštěvu na dobrou tradiční českou kuchyni. Vím, že Dolní Počernice nejsou zrovna "city", ale na Malou stranu tak jako tak pojedete z domova tramvají půl hodiny (tedy, pokud nebydlíte zrovna pod Karlovým mostem), no a do těch Počernic to za půl hoďky autem zvládnete taky. Tradiční česká kuchyně (tedy česnečka, svíčková, gulášek a nějaká ta pečená kachna) na jídelním lístku rozhodně nechybí. A chcete-li udělat dojem, mix-grill hovězího, vepřového a kuřecího, flambovaný před zraky hostů pravou mutěnickou pálenkou, bude zlatým hřebem večera.
P.S.: Ještě k té tradiční české kuchyni - v souvislosti s českým předsednictvím Evropské Unie už to máme zpracováno i oficiálně :)
http://www.eu2009.cz/cz/czech-
Žádné komentáře:
Okomentovat