neděle 19. dubna 2009

Masné krámy - příjemná restaurace, ale pověst přehání







autor Heepee - Masné krámy jsou restaurace, která především těžila a těží z pověsti tradiční české kuchyně, jakou v Českých Budějovicích jinde nenajdete. No, budiž. Po povodni v roce 2002 se Másné krámy zavřely a dlouhých pět let rekonstruovaly. A jaké jsou dojmy z dnešní podoby?






Při příchodu velmi pozitivní. Interiér je čistý, dobře prosvětlený a, byť je moderní, rozvržením navazuje na původní prostor. A je vidět do kuchyně! Navštívil jsem restaruaci třikrát, dvakrát během všedního dne, kdy nebyl podnik zaplněn ani ze třetiny. Naopak v sobotu večer byl velký problém sehnat místo, pokud jako my přijdete jen tak na blind. Nakonec jsme se posadili k jedinému volnému stolku uprostřed sálu, kde stačí jen blbě natočit židli a už šťoucháte loktem do souseda. O tom, že slyšíte rozhovor u vedlejšího stolu nemluvě. Doporučuju rezervaci, pro nekuřáky je asi nejlepší zamluvit si jeden z "kotců", bohužel jsem si nevšiml, jak je vyřešen prostor pro nekuřáky sám o sobě.






Menu vás potěší už na první pohled - je skromné. U každého druhu masa máte na výběr jen pár druhů jídel, dohromady nějakých třicet položek. Žádné "kuřecí steak patnáctkrát jinak", naopak - pár oblíbených rustikálních jídel, česká klasika a podobná nabídka je u bezmasých jídel, smažák, omeleta, zelenina.






Nejprve jsem si dal kuřecí steak "Mediterán" (já vim, já vim, to si s tou českou kuchyní protiřečí, ale já ho prostě chtěl ochutnat), který se podává se sušenými rajčaty, olivami a Grana Padano, což je sýr velmi podobný parmezánu, jen je trochu jemnější a nemá tak ostrou chuť. Bohužel, kuchař tam klidně mohl dát i ten parmezán, kvůli výrazné chuti sušených rajčat a oliv byste to nepoznali. Tím netvrdím, že ho tam dal. Dojem z jinak dobrého kuřecího steaku kazily hranolky z friťáku a velká obloha. Proč k sušeným rajčatům a olivám mám kousat okurku a strouhané zelí?






I když mi kuřecí steak chutnal, trumfnul ho pstruh po mlynářsku (ještě vám ho udělají na modro nebo smaženého na mandlích). To, že jste na jihu Čech, ještě neznamená, že vám v restauraci automaticky udělají dobrou rybu. Nejčastější hřích je příprava na starém oleji nebo přehnané opékání. Masné krámy však překvapily naprosto výborným masem, které bylo dopečené správně do měkka a nebylo z něj cítit víc než trocha toho citrónu (zde měsíčky vkládané přímo do těla ryby, říkám proto, že s tím někteří konzumenti ryb můžou mít problém) a bylinky. Dojem opět zkazila příloha, k horkému pstruhovi jsem dostal téměř vychladlé brambory.






Nakonec se ještě zmíním o vepřovém kolenu, které je výborné, podávané s domácím pecínkem, čerstvým křenem a hlavně - neprdnou vám na něj bez zeptání sós tak jako v mnoha dalších restauracích. V Masných krámech suverénně nejobjednávanější jídlo, soudě podle toho, že do každého kolena je zabodnutý praporek s číslem, kolikáté že koleno vám to od otevření po rekonstrukci vlastně udělali. My jsme byli téměř u čísla čtyři tisíce, což je na necelé dva roky provozu slušné číslo.






Jestli si něco zaslouží výhrady, tak rozhodně obsluha. Poprvé jsme přišli jen tak přes obědy na čočkovku, v podniku bylo všeho všudy pět obsazených stolů (celková kapacita 170 míst) a tři číšníci. Přesto nám proces: objednání polévky - platba zabral víc než tři čtvrtě hodiny, většina času se zaplácla čekáním na obsluhu. Podruhé byla obsluha sice o trochuu rychlejší, zato měl pan vrchní na tváří neskutečně drzý pošklebek. Třeba se s takovou tváří narodil, ale pro hosty to moc příjemné není. Při třetí návštěvě byla obsluha jako vyměněná, pánové kmitali mezi stoly a objednávky vyřizovali téměř okamžitě. Na to, že byl podnik plný a o obsluhu se staralo jen pár lidí víc než přes den, rozdíl byl neuvěřitelný.






Pokud budete pobývat v Budějovicích a dostanete chuť na českou kuchyni, do Masných krámů si zajděte. Nutno dodat, že pověst, ze které tato restaurace těží, je poněkud přifouknutá. Za to, abyste kvůli Masným krámům jeli na výlet do Budějovic (i když to nějaký bedekr možná doporučí), podle mě nestojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat