pondělí 4. května 2009

Pizza/Pasta Baretta - Nuselské zakoutí s rodinnou atmosférou


autor Karbo - Barettu mám za svou "domácí" restauraci několik let. Příjemná rodinná atmosféra se dostane pod kůži již po vstoupení. Dominantní bar s elektrickou pecí a místem pro přípravu pizz zabírá skoro polovinu místnosti (sami se tak můžete přesvědčit, kdo a jak Vám slaný koláč připravuje. Ostatní jídla se vaří v přilehlé kuchyni). Ve zbylém prostoru jsou při stěnách dřevěné stoly s jednomístnými lavicemi. Od dveří vlastně stačí jen 4 kroky a prošli jste touto místností napříč. Během obědů není velká šance, že najdete volné místo, pokud je ovšem léto, můžete na dvůr na příjemnou zahrádku. V případě deště budete chráněni pevným zastřešením.
Předně se nejedná o žádný vyladěný pseudoluxus dle posledních trendů. Interiér se nese v osobitém stylu amerických indiánů. Stěny zdobí rozměrné plakáty s indiánským "desaterem", s malbami z prérií či pouště v Utahu, visí zde také bohatá náčelnická čelenka, buvolí trofej apod. Poprvé se rozhodně nudit nebudete. Dřevěné stoly s lavicemi jeví známky letitého používání, stejně tak stěna kolem pece, přesto je pochopitelně restaurace naprosto čistá. Z hygienického hlediska se nemusí nikdo bát :c)

Jídelní lístek tvoří tři hlavní okruhy: pizza, pasta, saláty. Můžete si vybrat z 20 druhů pizz od těch nejjednoduších (klasických) až po kombinace typu: špenát, slanina, sýr / ančovičky, sardinky, sýr / brambory, sýr, šunka / apod. Variant přípravy těstovin je o poznání méně. V nabídce jsou jen široké a placaté nudle připravené po osmi způsobech nebo lasagne připravené dvakrát jinak. Nutno podotknout, že baretta lasagne nemají s klasickými moc společného, přesto stojí za ochutnání. Saláty opět poskytují širší výběr zhruba deseti druhů. Od klasického šopáku či coleslawa po bohaté saláty s kuřecím masem. Vhodným doplněkem ke zdravé výživě jsou 4 druhy "indiánské plácky", tedy chleba z pizzového těsta (dochuceno rozmarýnem, česnekem či sýrem). Stejně tak si lze objednat jen rajčatovou nebo zeleninovou polévku. Slabinou je dezertní menu. Například lákavý banán v čokoladé se šlehačkou je naprosto obyčejný, navíc zalitý čokoládovou polevou z plastové lahve. Zločin! Jako sladkou tečku musím naopak doporučit senzační mléčné koktejly (pokud jste si nedali k jídlu pivo, to pak jen kávu, která neurazí ani nepotěší).

Příznačné pro indiánsky laděný interiér jsou i názvy jednotlivých pokrmů. Např: Pizza Vysokého Býka, chleba Pádící Antilopa, pizza Zelené Čelenky, salát Kapitána Jacka, těstoviny Černého Sokola, lasagne Velkých úst, salát Zlatého Měsíce atd.

Obsluha v restauraci je v pohodě. Vesměs mladí lidé, kteří nepotřebují být přehnaně servilní, škrobení ani se jinak přetvařovat. V zásadě nic není problém. Na pizzy si můžete doobjednat jakékoliv suroviny, což ocení zejména milovníci feferonek.

Resumé zní jednoznačně: jídlo je připraveno z čerstvých surovin, není zatíženo žádnými odpornými omáčkami či jinýmu dochucovadly. Těsto na pizzy se připravuje domácí, polévky a samotné těstoviny rovněž. Vše jak má být. Podnik si navíc na nic nehraje. Nejdete na luxusní večeři, ale pokecat se známými nebo si přečíst noviny a v klidu se najíst. Pokud budete mít cestu přes Náměstí bratří Synků v Praze a z hladu mžitky před očima, jednoznačně doporučuju navštívit pizzerii Barettu..

WEB - PIZZERIE BARETTA

Žádné komentáře:

Okomentovat